OLPC Belgium/Who's Who

From OLPC

Jump to: navigation, search

People

 1. Sven AERTS - Brussels
 2. Rob Bosch - Bassenge
 3. ReseauCitoyen, l'internet participatif

Who's who at the Brussels / EU level / Large NGO's with offices in Brussels EU Capital

 1. Council meetings Education, Youth, Culture and Sport in Brussels
  1. Email campaign following the 2014 02 24 - 3296th Council meeting Education, Youth, Culture and Sport in Brussels
 2. http://www.mercycorps.org/contact and http://www.mercycorps.org.uk/
  1. email sent via their website --SvenAERTS 13:41, 13 December 2013 (UTC):
   1. Dear All,

we are AfricaCO2e.org - Dpt Une Ecole Par Enfant / One Laptop Per Child. We are specialized in financing the deployments of these laptop-2-tablet projects via the CO2e certificates they generate under the Emission Trading System. We lack however the credibility with large funding / financiers organizations we can manage the deployments. That's where we could unlock synergies. Could we discuss setting up an internal cell to go after the funding together and deploy the XO-XS laptop-2-tablets in the regions where you have teams on the ground? More: http://wiki.laptop.org/go/OBJECTIF_BROUSSE_Ecoles_OLPC http://wiki.laptop.org/go/Belgium www.AfricaCO2e.org

skype SvenAERTS - Brussels Office PS Do you have a contact person here in Brussels you can put me in contact with?

Who is who in the Belgian Educational Landscape

  1. After a lot of transferring: Jan.DECRAEMER@ond.vlaanderen.be 02 553 96 45 * 2013 11 22: We'll meet in Januari 2014. Nathalie Verstraete: horizontaalbeleid at ond.vlaanderen.be as per http://www.ond.vlaanderen.be/wegwijs/departement/inhoud/Horizontaal%20Beleid/Horizontaal_Beleid.htm Opdracht: capaciteit (inclusief ICT in onderwijs) 2013 11 22: resent email. Report JDC SAX meeting dd 20140109
  2. Vlaams Secretariaat van het Katholiek Onderwijs
   1. Left my phone and email @ a lady who will look up who's the most appropriate person dealing with ict/tablets/usefulness or not in education http://ond.vsko.be/portal/page?_pageid=1518,1215156&_dad=portal&_schema=PORTAL via http://ond.vsko.be/portal/page?_pageid=1510,1&_dad=portal&_schema=PORTAL = Vlaams Secretariaat van het Katholiek Onderwijs
  3. Onderwijssecretariaat van de Steden en Gemeenten van de Vlaamse Gemeenschap vzw = http://www.ovsg.be
   1. 02 506 41 67 Dirk.ENGELS@ovsg.be
  4. Provinciaal Onderwijs: http://www.pov.be/site/contactpersonen
   1. Karine.De.GENDT@pov.be - Tel: 02 514 19 00
 1. from http://ond.vlaanderen.be/ict/english/ICT-Flanders-whoiswho-2009.pdf * 2013 11 22 sent email to all 25 or so email in there.

Geachte,

mijn naam is Sven AERTS - van de OLPC-Community. OLPC staat voor One Laptop Per Child. Wij zijn op zoek naar de mensen die zich in het onderwijslandschap bezig houden met het nut/on-nut van ICT in het onderwijs/laptops versus tablets, wat dit betekent voor mogelijke innovaties in het onderwijs. Wij zijn aan het werken aan een artikelen reeks voor ons magazine/TV-kanaal. In het najaar gaat "Klasse" ook een reeks doen over dit onderwerp en OLPC.

Graag had ik met Uw specialisten gekeken of toch niet interessant zou zijn om tenminste een test site project op te starten zodat leraren (en leerlingen) toch tenminste ergens die XO laptops in combinatie met die XServers ergens kunnen zien, er eens mee werken, etc. en daarmee dus ook een link aanbieden naar al die anderen open soft en hardware projecten en initiatieven zoals de wikipedia, samen de beste leer en oefeningen boeken maken op wikibooks, raspberry, 3D printers knutselen en onderdelen printen, laptops omvormen tot robots, etc. In Peru, Uruguay en vele andere plaatsen gebeurt het. Een studiereis naar ginder zou niet onnuttig zijn.

Kan U deze email binnen jullie organizatie naar de juiste personen doorsturen?

In annex wat bijkomende informatie over het OLPC gebeuren.

Dank U,

Voor de OLPC community - België/Europa,

skype: SvenAERTS +32 2 7 876 7 21 fix +32 487 580 265 gsm (base) http://www.linkedin.com/in/svenaerts

Annex One Laptop Per Child is een vzw die opgericht is toen wereldwijd het ICT-(onderwijs)landschap de uitdaging uitging ergens rond 1995 om de toen aankomende Millennium Development Goal doelstellingen te ondersteunen, meer bepaald MDG nr.2: "Universal Primary Education". Er is toen een vrijwillige competitie geweest tussen universiteiten die met ICT en onderwijs bezig waren om een school zodanig klein te maken dat ze in een doos pasten en de leraars, dat zijn chatbotjes geworden en die moesten ook nog in die doos.

Het prototype voor de laptop, werd gewonnen door het MIT en is een laptopje geworden dat kan omgevormd worden tot tablet/ebook/robot. Het is een open hardware project; uiteraard heeft de hele linux/open source community het operating systeem en software geleverd. Dus iedereen kan/mag dat laptopje maken. In de praktijk, coordineert het OLPC vzw'tje de wereldwijde bestellingen om zo een zeer grote en een continue stroom aan bestellingen te organiseren en te plaatsen waardoor de onderdelen leveranciers echt bodemprijzen kunnen hanteren. Het laptopje kost bv. 163 € en het draagbaar zonnepaneeltje een 20-40€.

Ondertussen hebben alle kinderen tussen 5 t/m 15 in Peru, Uruguay, vele eilanstaatjes zo'n XO-XS laptop, en dat al sinds 2010 ! XO is de naam van de laptop. XS staat voor XServer. Want het is eigenlijk de combinatie van de XO en de XServer die de kracht levert en de aangename "user-experience". In Australië zijn ze nu ook begonnen met een 100% roll-out. Ik kan me eigenlijk niet voorstellen dat U het project niet kent, maar voor de zekerheid, hierbij de welkom pagina van de OLPC community in België: http://wiki.laptop.org/go/belgium

Kijkt U vooral even naar de 2 korte videootjes.

In de jaren 2010-11 is daar hier in België eventjes wat aandacht voor geweest, maar dan is dat terug helemaal weggezakt en overblazen door iPads of geen iPads en www.tabbled.com die een 99€ alternatief hadden gevonden in de vorm van een tabletje voor de 120€ grafische rekenmachine die hier in Vlaanderen verplicht was in het onderwijs.

Ik heb 2 maanden op de pay-rol gestaan van OLPC voor een heel specifieke job, nl het financieren van die XO-XS laptop combinatie met de CO2e certificaten die ze genereren. Maar laat ons daar niet over uitwijden. Toen mijn opdracht afgelopen was, en ook bij heel de OLPC community, gingen wij ervan uit dat het ICT en onderwijslandschap dat open-source en open-hardware project wel gingen bekendmaken, een test project opzetten en opnemen in het Vlaams Onderwijslandschap. Nu ik 2 jaar later terugkom zie ik dat dat niet gebeurd is en dat er een soort misverstand lijkt geweest te zijn, dat dat laptopje een heel tof project is ... maar voor arme kindjes. Ik weet niet wie dat gezegd heeft. Allicht heeft het iets te maken met het feit dat idd. de vzw OLPC zich in de vrije tijd die er nog was buiten het coordineren van bestellingen, uitrollen, coordineren van de open hard en software olpc community, verbeteringen documenteren, inpassen in de laptop, prototypes testen, zich bezighield om in de vrije tijd inderdaad de armere / minst georganiseerde groepen wat mee te helpen coordineren. Vandaar dat er inderdaad veel foto's circuleren van die OLPC-XO laptopjes met kindjes met grote ogen, een bruin velleke en witte tanden. Dat geeft mooie foto's, maar er zijn ook heel mooie foto's met witte kindjes, hoor. Enfin, feit is dat het niet opgepakt is in Vlaanderen. Ondertussen was er ook www.tabbled.com verhaal, waarbij een vzw wat geld had gekregen om in Azië eens te gaan kijken of er niets waardevollers kon gevonden worden voor de 120 € grafische rekenmachine die in Vlaanderen verplicht was. En inderdaad, die kwamen terug met een klein tabletje van 99€. Ondertussen zie ik op hun website dat ze enkel nog 200 € kostende tablets verkopen. De OLPC-XO kost 163 € en het zonnepaneeltje 35 €.

Die OLPC-XO-XServer combinatie dat is open hard en software, dat geeft kinderen en het onderwijs connectie met de hele wikipedia beweging, wikibooks, linux, de ele open software-, open hardware-community, dat is samenwerken, kinderen zich het leren laten toe-eigenen, etc. Die XO's zetten zich automatisch in een netwerk, gratis video-bellen naar mekaar. De wikipedia, die staat op de XServer die met zijn hypersnelle processor alle data crunched en dan in kant-en-klare brokken aan die XO's aflevert zodat je een hele goeie "user-experience" hebt, etc. Je speelt de troeven van het onderwijs uit: georganizeerd, er zijn mensen met kennis over elk vakgebied, zien verder dan hun neus lang, wars van gadgets, redelijk, liever een goeie hoge gemiddelde snelheid dan korte spurten en uit de boch vliegen, etc. en als er een bestelling geplaatst wordt, ineens een grote, met enkele scholen, zodat de prijzen zakken. Ondertussen in Uruguay, Peru, al die eilandstaatjes, Australië, al sinds 2010 - ALLE kinderen vanaf 5 t/m 15 hebben zo'n XO en zijn zo aan het samen werken en leren.

Wat zie ik hier? Hier en daar ineens een project met iPads van 740€/stuk, dan weer Microsoft ipv linux en open office. Ouders die elke maand 10 € moeten betalen aan gsm abonnementen per kind. Ja, voor dat geld had je zo'n One Laptop Per Child XO-XServer.

Het project betaald zich ook vanzelf terug: 1. er is een verband tussen de penetratie graad van data-delivering technologies en toegenomen productiviteit van de mensen, waardoor de belastbare basis groter wordt en zo de laptopjes zichzelf financieren door extra belastingsinkomsten. 2. de laptopjes produceren CO2e certificaten onder het Kyoto Protocol CO2e Certificaten Emission Trading System

Graag had ik met Uw specialisten gekeken of toch niet interessant zou zijn om tenminste een test site project op te starten zodat leraren (en leerlingen) toch tenminste ergens die XO laptops in combinatie met die XServers ergens kunnen zien, er eens mee werken, etc. en daarmee dus ook een link aanbieden naar al die anderen open soft en hardware projecten en initiatieven zoals de wikipedia, samen de beste leer en oefeningen boeken maken op wikibooks, raspberry, 3D printers knutselen en onderdelen printen, laptops omvormen tot robots, etc. In Peru, Uruguay en vele andere plaatsen gebeurt het. Een studiereis naar ginder zou niet onnuttig zijn.

  1. --SvenAERTS 08:42, 25 February 2014 (UTC) sent email to Att: BELLE Olivier - 3296th Council meeting Education, Youth, Culture and Sport - Request for collaboration from the olpc-europe community. We would like to have a talk.
  2. http://www.iminds.be/nl --SvenAERTS 13:58, 24 March 2014 (UTC) sent them an email
  3. http://www.i22n.org/ --SvenAERTS 13:58, 24 March 2014 (UTC) to bring programming back into the educational landscap in Flanders/Brussels. Sent them an email, went to one of their lectures. They don't want to give us space as they think olpc is only about hardware. I told them one of the goals was to bring programming into education as per http://newsroom.cisco.com/feature/1240339/Network-Trailblazer-A-Conversation-with-Nicholas-Negroponte-Founder-One-Laptop-per-Child?utm_medium=rss
OLPC Belgium
FAQ OLPC-Belgium
OLPC Belgium/Meetings
Personal tools
 • Log in
 • Login with OpenID
About OLPC
About the laptop
About the tablet
Projects
OLPC wiki
Toolbox