Wiki-ul OLPC

From OLPC
Revision as of 15:19, 22 November 2007 by 82.76.176.15 (talk) (Ce veţi găsi înăuntru: diacritics , rephrasings)
Jump to: navigation, search
  This page is monitored by the OLPC team.
  Traducerea The OLPC Wiki original  
   english | عربيپښتوбългарскиdeutschespañolfrançaiskreyòl ayisyenitaliano日本語한국어монголBahasa Melayuनेपालीnorskportuguêsromânăрусскийkinyarwandatürkçe中文繁體中文   +/- diferenţe  
Trimite conţinut

Bun venit pe wikiul OLPC, casa saitului colaborativ despre proiectul „Un laptop pentru fiecare copil” (OLPC) şi proiectele şi comunităţile legate de acesta. Avem până acum 9,908 pagini şi peste o mie de colaboratori înregistraţi; vă invităm să vă alăturaţi şi să împărţiţi cu noi ideile voastre.

Noutăţi


  • Intel se alătură OLPC, fiind cel mai nou membru.
  • Noua generaţie de OLPC, numită B4, este distribuită dezvoltatorilor care s-au înrolat în programul de dezvoltare. Cei care nu au aceste maşini pot să ruleze emulatoare pe propriile maşini. Observaţii asupra sistemului sunt actualizate zilnic. De asemenea, puteţi vizita pagina de activităţi pentru ultimele activităţi de dezvoltare.
  • Există un nou skin pentru acest wiki. Sunteţi invitaţi sa-l testaţi vizitând Special:Preferences, şi selectând "shikiwiki" pentru skin.
  • Un raport despre OLPC în Nigeria : Şcoala Galadima
  • OLPC a câştigat premiul Bridge Builder Award oferit de Nations: Inovaţie pentru abordarea diferenţelor digitale.
  • O nouă dezvoltare foarte importantă: operaţiile autonome de tip mesh funcţionează în timp ce XO este oprit.
  • Sunt disponibile noi versiuni software stabile: Build 406 şi hardware Q2C18. Vă rugăm să vă actualizaţi maşinile. Imaginea de instalare automată face această operaţiune mai uşoară. Veţi găsi îmbunătăţiri în toate funcţiile sistemului la adresa (Observaţii despre versiuni). Îndrumări pentru customizarea imaginilor NAND au fost adăugate pe acest wiki (actualmente în engleză).

Actualizări săptămânale pot fi găsite la pagina de events|Evenimente curente.

Despre „Un laptop pentru fiecare copil”

Green and white machine.jpg
E un proiect educativ, nu un proiect de laptop.
Nicholas Negroponte

Acesta este wikiul pentru asociaţia One Laptop per Child (Un laptop pentru fiecare copil). Misiunea acestei asociaţii non-profit este dezvoltarea unui laptop cu un cost redus «laptopul de 100$», o tehnologie ce ar putea revoluţiona felul în care educăm copii lumii. Ţelul nostru este să oferim copiilor din întreaga lume oportunităţi de a explora, experimenta şi a se exprima.

De ce au nevoie de laptopuri copii din ţările în curs de dezvoltare? Laptopurile sunt atât o fereastră cât şi o unealtă: o fereastră spre lume şi o unealtă pentru gândire. Ele oferă tuturor copiilor o cale minunată de a învăţa prin interacţiune independentă şi explorare.

OLPC expune cinci principii de bază: (1) copilul este proprietarul; (2) vârstele sunt mici; (3) saturaţie; (4) conectare; şi (5) gratuitate şi sursă deschisă.

Mai multe despre laptop şi viziunea OLPC despre învăţat.

Ce veţi găsi înăuntru

Un loc foarte potrivit de unde puteţi începe explorarea acestui wiki este pagina Un laptop pentru fiecare copil, ce reprezintă un rezumat al proiectului. Acolo veţi găsi o listă de întrebări frecvente (FAQ); un loc în care să puneţi întrebări; şi multe pagini cu specificaţii hardware, software, educaţionale si despre dezvoltatorii programului—precum şi o pagină separată pentru dezvoltări software. Sugar ("Zahăr") este o interfaţă cu propriile recomandări. Sunt de asemenea pagini de discuţie cu probleme de dezvoltare şi cu lucruri specifice pentru fiecare ţară. Pe această pagină mai este disponibil şi un cuprins dezvoltat. Ultima versiune dezvoltată este de asemenea disponibilă aici. Ultima versiune stabilă dezvoltată este disponibilă aici.

Despre acest wiki

Scopul acestui wiki este de oferi informatii despre acest proiect dar si de a slicita idei si feedback. Tonul articolelor si discutiile variaza de la cel tehnic la cel epistolar. Va invitam sa comentati pe marginea fiecarei pagina (va rugam utilizati tabul de "discutii") de la inceputul fiecarei pagini). Va rugam ca in ceea ce priveste editarea articolelor sa va rezumati la fapte fara sa adaugati parerile personale. Sunteti incurajati sa va faceti cunoscuta munca si sa va folositi de link-uri si de citate din text. Va rugam sa va faceti un cont si sa folositi tagul ~~~~ pentru semnatura dumneavoastra. Puteti sa obsevati ca paginile care includ template-ul {{OLPC}}—cum ar fi pagina de fata—sunt mentinute de echipa OLPC si sunt in genral reprezentative pentru starea prezenta a proiectului. Alte pagini—crete si mentinute de public—ar trebui citite cu aceata mentiune in minte.