The OLPC Wiki/lang-ms

From OLPC
< The OLPC Wiki
Revision as of 16:24, 10 December 2008 by Mythrage (talk | contribs) (New page: {{OLPC}} {{Translations}} <imagemap> Image:Green_and_white_machine.jpg|200px|left rect 1 1 792 617 [http://laptopgiving.org/en/explore.php] desc none </imagemap> Pertubuhan [[One Laptop ...)
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to: navigation, search
  This page is monitored by the OLPC team.
   HowTo [ID# 185662]  +/-  


<imagemap> Image:Green_and_white_machine.jpg|200px|left rect 1 1 792 617 [1] desc none </imagemap>

Pertubuhan One Laptop per Child sedang menghasilkan laptop berkos rendah— "Laptop XO"—untuk merevolusikan kaedah pendidikan kanak-kanak di seluruh dunia. Misi kami adalah untuk "menyediakan peluang pendidikan kepada kanak-kanak termiskin di seluruh dunia dengan memberikan setiap kanak-kanak dengan sebuah laptop ringkas, berkos rendah serta mengandungi perisian yang direkabentuk untuk keriangan dan pembelajaran kendiri."

Ambil bahagian dalam program derma laptop : beri sebuah laptop kepada kanak-kanak di negara membangun dan dapatkan satu untuk sesiapa di Malaysia atau negara lain.
Laptop merupakan satu alat yang menyediakan satu kaedah pembelajaran yang berkesan secara interaksi dan penerokaan tanpa batasan.

Penyertaan

Sesiapa sahaja boleh menyertai OLPC dan ramai yang sudah menyertainya. Untuk menyertai, anda boleh:

Kami akan cuba untuk membantu anda untuk menyertai program OLPC ini!

Sekiranya anda memilih untuk menyertai dengan membaca atau melakukan sesuatu daripada bercakap mengenai OLPC, bahagian penyertaan sesuai untuk anda.


Pengetahuan

Anda boleh membaca dan berbincang idea-idea baru mengenai perkakasan, perisian, pendidikan and kandungan; Antaramuka XO, Sugar, mempunyai tatacara antaramuka pengguna tersendiri. Terdapat juga perbincangan mengenai isu perlaksanaan dan negara tertentu.

Lima prinsip utama kami— Milik Kanak-kanak, Bawah Umur, Saturasi, Perhubungan, dan Sumber Terbuka.


Terbaru

Template:Releases terbaru

  • OLPC melancarkan program Give One, Get One ("G1G1") yang kedua pada 17 November 2008, mengikut program tahun lepas yang menampung pengeluaran laptop XO sebanyak 150,000. Pada tahun ini laptop XO telah dihantar ke penderma melalui Amazon.com termasuk Europe. Lawat laptop.org/xo.