Etoys/lang-ro

From OLPC
Jump to: navigation, search
  Traducerea Etoys original  
  english | español | 日本語 | 한국어 | română | français   +/- diferenţe  
Etoys
Activity1.png
Status: unknown
Version: unknown
Base: Yes
Source: unknown
l10n: missing
Contributors
unknown
Etoys pe un ecran OLPC

Squeak Etoys a fost inspirat de LOGO, PARC-Smalltalk, Hypercard şi starLOGO. Este un mediu media complet cu un model simplu şi puternic bazat pe scripturi pentru multe tipuri de obiecte create de utilizatori ce pot rula pe orice platformă, este soft liber şi gratuit. Conţine grafică 2D şi 3D, imagini, text, prezentări, pagini web, clipuri video, audio şi MIDI, etc. Are capacitatea de a împărtăşi desktop-uri cu alţi utilizatori în timp real şi multe tutoriale şi jocuri pot fi realizate pe Internet. Este multilingvist, rulează pe mai mult de 20 de platforme bit-identice si a fost folosit cu succes in SUA, Europa, America de Sud (Brazilia, Columbia, Argentina), Asia (Japan, Korea, India, Nepal) şi nu numai.

De citit: http://www.squeakland.org/school/HTML/essays/essays.html

Liste de discuţii

Lista de discuţii pe marginea Etoys din mediul OLPC este: etoys(at)laptop.org. Înscrie-te ca să fii la curent!

Pentru Învăţători şi Elevi

Se găseşte un document ce descrie Etoys pe XO aici.

Pentru Creatori de Ejucării

Pentru a crea ejucării (etoys), cel mai bine ar fi să foloseşti actuala imagine OLPC. Totuşi, ejucăriile realizate cu versiunea squeakland.org ar trebui sa fie compatibilă. Adu-ţi aminte că ecranul actual al maşinilor copiilor este foarte mic, chiar dacă are o rezoluţie de 1200x900!

Planificăm un concurs pentru cele mai bune ejucării făcute pentru maşinile OLPC. Câştigătorii vor avea jucariile incluse în repozitoriul distribuit împreună cu 5 milioane de maşini anul următor. Se lucrează încă la stabilirea criteriilor exacte şi a formatului de trimitere, dar o idee bună ar fi să fie distractive, la îndemâna copiilor mai mici (textul nu ar trebui să fie prea complex), uşor de hackuit (codul să fie elegant), compact (spaţiul de pe disc este important) şi ar trebui să ilustreze câteva aspecte creative ale folosirii Etoys. Bineînţeles, cele mai bune exemple ar putea fi ejucăriile deja existente, rescrise pentru a merge bine pe laptopuri.

Revin-o te rog la această pagină în câteva zile pentru mai multe informaţii.

Pentru Dezvoltatori

Versiunea curentă de Etoys pentru OLPC este bazată pe imaginea de pe squeakland.org. Rulează pe ultima maşină virtuală (VM) Squeak cu un cod minimal de Sugar.


Imaginile pot fi descărcate de la http://tinlizzie.org/olpc, deşi "Tin Lizzie" este un proiect diferit.

 • etoys-dev-2.0-latest.zip conţine imaginile de dezvoltare + modificările (foloseşte-o pentru seturile de modificări)
 • etoys-2.0-latest.zip conţine doar imaginea şi preferinţele sunt programate pentru dezvoltare (aceasta este pentru construirea de proiecte)

Aminteşte-ţi să-ţi actualizezi imaginea!

Sursă de Activitate: http://dev.laptop.org/git.do?p=projects/etoys

git clone git://dev.laptop.org/projects/etoys

Există o oglindă (mirror) cu ultimul arbore git la http://etoys.laptop.org/src

RPM-uri: Maşina virtuală Squeak şi activităţile Etoys sunt împachetate ca RPM-uri. Cel mai simplu mod de a le obţine este cu yum:

wget http://etoys.laptop.org/olpc-etoys.repo
cp olpc-etoys.repo /etc/yum.repos.d/
yum install etoys

Ca să rămâi la curent, doar introdu comanda

yum update etoys squeak-vm

Sugar: Pentru a rula în emulatorul Sugar, foloseşte sugar-jhbuild:

./sugar-jhbuild buildone squeak
./sugar-jhbuild buildone etoys

Etoys sunt construite în mod implicit în ultimul sugar-jhbuild.

Bug-uri: Te rugăm să trimiţi semnalări la http://dev.laptop.org/, selectând componenta "Etoys".

Cum să rulezi OLPC Etoys dacă nu ai încă un laptop OLPC - Pentru Creatorii de Conţinut/Testeri/Învăţători

Dacă tu, la fel ca mulţi dintre noi, nu ai un laptop OLPC, poţi încă să creezi conţinut pentru OLPC Etoys. Vor lipsi câteva integrări minore (Camera, etc.), dar majoritatea conţinutului si tastării pot fi realizate. Această secţiune descrie cum să faci asta.

Prima Metodă (Cea mai simplă) - Foloseşte instalarea Squeakland şi imaginea OLPC

Ideea din spatele aceste metode este să instalezi pe sistemul tau de operare favorit sistemul Squeakland Etoys şi să descarci imaginea OLPC Etoys si conţinutul. Apoi foloseşti maşina virtuală Squeakland pentru a rula imaginea OLPC.

Cum să instalezi OLPC Etoys pe sistemul tău? (Treci peste Pasul 1 şi Pasul 2 de mai jos dacă ai deja Squeak instalat).

 • Pe Windows
  1. Descarcă si instalează Etoys de pe Squeakland. Du-te la link-ul Squakland de la mijlocul paginii, clic pe butonul "Download Squeak" (Descarcă Squeak). Pe pagina următoare clic pe link-ul "Download Squeak". Clic pe butonul "Open" (Deschide) din fereastra de dialog care te întreabă să deschidă sau să salveze SqueakPluginInstaller.exe.
  1. Va apărea o fereastră de dialog a installer-ului de plugin Squeak; clic pe "Next" (Următorul) şi apoi "Close" (ÎNchide). Astfel se va instala Squeak pe sistemul tău şi va crea un item pe desktop-ul tău numit Squeak, care va arăta aşa: Item Squeak pentru Desktop
  1. Acum descarcă versiunea de OLPC a Etoys. Ultima versiune poate fi descărcată de pe acest sit. Vei avea nevoie în continuare de un program de dezarhivare (ca PKZip, WinZip, sau 7Zip). Creează un director numit "C:\Etoys-OLPC" sau similar si extrage conţinutul arhivei descărcate etoys-image-and-pr.zip în noul fişier creat.
  1. Cum să rulezi OLPC Etoys: Acum suntem gata să rulăm OLPC Etoys descărcat în Pasul 3, folosind itemul de desktop Squeak creat in pasul 2. Cel mai simplu mod de a rula OLPC Etoys este să tragi fişierul etoys.image din directorul "C:\Etoys-OLPC" pe care l-ai creat în pasul 3, peste icon-ul creat în Pasul 2. Încearcă - merge! Ar trebui sa vezi acum pagina cu meniul OLPC Etoys: Meniul OLPC Etoys şi suntem gata să creăm conţinut OLPC Etoys, să testăm sau doar să ne jucăm.


 • Pe GNU/Linux: de-făcut
 • Pe Mac: de-făcut

Metoda a 2-a - Folosirea emulaţiei

Emulaţia permite să pretinzi că ai un laptop OLPC - adică, mai pe înţeles, latopul OLPC rulează "înăuntrul" sistemului tău. Poţi să realizezi asta pe orice sistem de operare comun pe care îl ai. Te rugăm urmăreşte instrucţiunile pentru descrierea a cum să realizezi asta pe Windows, GNU/Linux, FreeBSD sau MacOS.

Metoda a 3-a - Instalarea RPM-urilor (Doar pentru Linux)

Dacă ai o versiune căt de cât de recentă a GNU/Linuxului, vei găsi RPM-uri pre-construite pe care ai posibilitatea să le instalezi pe sistemul tău (transformă în apt mai întâi, dacă merge). Aruncă o privire pe pagina Etoys pentru instrucţiuni şi un link către descărcarea RPM.

Teste

Discuţii

Simte-te liber să editezi mai jos.

Programând pe OLPC folosind Etoys Squeak

Noi începem o serie de tutoriale despre programare folosind OLPC Squeak -- nu prentru copii, ci pentru programatori care încearcă să creeze activităţi in mediul Etoys. Avem de asemnea un kit customizat de instalare a unei versiuni de Windows al emulatorului având Fedora+Sugar+Etoys. Doar un singur clic... Citeşte cum să-l foloseşti la tutoriale.

Din păcate, tutorialele sunt scrise momentan doar în portugheză braziliană. Link-ul este aici. Paginile sunt formatul în care să fie accesate, in viitor, de browserul OLPC.

V-toys, un limbaj vizual de programare construit cu Etoys

In mare parte în franceză, dar din moment ce limbajul este vizual, poţi descărca proiecte si învăţa din exemple. Un limbaj vizual pentru comentarii va fi folosit aşa încât v-toys să devină independent de limbă, în viitor.

http://community.ofset.org/wiki/V-toys

Voi pune mai multe referinţe către exemple in Engleză în pagina asta: v-toys English

Vezi de asemenea