Wiki-ul OLPC

From OLPC
Revision as of 06:40, 22 January 2008 by 219.234.221.222 (talk) (letolaletola)
Jump to: navigation, search

monrovarerr

  This page is monitored by the OLPC team.
  Traducerea The OLPC Wiki original  
   english | عربيپښتوбългарскиdeutschespañolfrançaiskreyòl ayisyenitaliano日本語한국어монголBahasa Melayuनेपालीnorskportuguêsromânăрусскийkinyarwandatürkçe中文繁體中文   +/- diferenţe  
Trimite conţinut

Bun venit pe wikiul OLPC, casa saitului colaborativ despre proiectul „Un laptop pentru fiecare copil” (OLPC) şi proiectele şi comunităţile legate de acesta. Avem până acum 9,908 pagini şi peste o mie de colaboratori înregistraţi; vă invităm să vă alăturaţi şi să împărţiţi cu noi ideile voastre.

Noutăţi


  • Intel se alătură OLPC, fiind cel mai nou membru.
  • Noua generaÅ£ie de OLPC, numită B4, este distribuită dezvoltatorilor care s-au înrolat în programul de dezvoltare. Cei care nu au aceste maşini pot să ruleze emulatoare pe propriile maşini. ObservaÅ£ii asupra sistemului sunt actualizate zilnic. De asemenea, puteÅ£i vizita pagina de activităţi pentru ultimele activităţi de dezvoltare.
  • Există un nou skin pentru acest wiki. SunteÅ£i invitaÅ£i sa-l testaÅ£i vizitând Special:Preferences, şi selectând "shikiwiki" pentru skin.
  • PuteÅ£i adăuga insigne OLPC site-ului dumneavoastră.
  • Un raport despre OLPC în Nigeria : Şcoala Galadima
  • OLPC a câştigat premiul Bridge Builder Award oferit de Nations: InovaÅ£ie pentru abordarea diferenÅ£elor digitale.
  • O nouă dezvoltare foarte importantă: operaÅ£iile autonome de tip mesh funcÅ£ionează în timp ce XO este oprit.
  • Sunt disponibile noi versiuni software stabile: Build 406 şi hardware Q2C18. Vă rugăm să vă actualizaÅ£i maşinile. Imaginea de instalare automată face această operaÅ£iune mai uşoară. VeÅ£i găsi îmbunătăţiri în toate funcÅ£iile sistemului la adresa (ObservaÅ£ii despre versiuni). Îndrumări pentru customizarea imaginilor NAND au fost adăugate pe acest wiki (actualmente în engleză).

Actualizări săptămânale pot fi găsite la pagina de events|Evenimente curente.

Despre „Un laptop pentru fiecare copil”

Green and white machine.jpg
E un proiect educativ, nu un proiect de laptop.
Nicholas Negroponte

Acesta este wikiul pentru asociaţia One Laptop per Child (Un laptop pentru fiecare copil). Misiunea acestei asociaţii non-profit este dezvoltarea unui laptop cu un cost redus «laptopul de 100$», o tehnologie ce ar putea revoluţiona felul în care educăm copii lumii. Ţelul nostru este să oferim copiilor din întreaga lume oportunităţi de a explora, experimenta şi a se exprima.

De ce au nevoie de laptopuri copii din ţările în curs de dezvoltare? Laptopurile sunt atât o fereastră cât şi o unealtă: o fereastră spre lume şi o unealtă pentru gândire. Ele oferă tuturor copiilor o cale minunată de a învăţa prin interacţiune independentă şi explorare.

OLPC expune cinci principii de bază: (1) copilul este proprietarul; (2) vârstele sunt mici; (3) saturaţie; (4) conectare; şi (5) gratuitate şi sursă deschisă.

Mai multe despre laptop şi viziunea OLPC despre învăţat.

Ce veţi găsi înăuntru

Un loc foarte potrivit de unde puteÅ£i începe explorarea acestui wiki este pagina Un laptop pentru fiecare copil, ce reprezintă un rezumat al proiectului. Acolo veÅ£i găsi o listă de întrebări frecvente (FAQ); un loc în care să puneÅ£i întrebări; şi multe pagini cu specificaÅ£ii hardware, software, educaÅ£ionale si despre dezvoltatorii programului—precum şi o pagină separată pentru dezvoltări software. Sugar ("Zahăr") este o interfaţă cu propriile recomandări. Sunt de asemenea pagini de discuÅ£ie cu probleme de dezvoltare şi cu lucruri specifice pentru fiecare Å£ară. Pe această pagină mai este disponibil şi un cuprins dezvoltat. Ultima versiune dezvoltată este de asemenea disponibilă aici. Ultima versiune stabilă dezvoltată este disponibilă aici.

Despre acest wiki

Scopul acestui wiki este de oferi informaÅ£ii despre acest proiect dar şi de a solicita idei şi feedback. Tonul articolelor şi discuÅ£iile variază de la cel tehnic la cel epistolar. Vă invităm să comentaÅ£i pe marginea fiecărei pagini (utilizaÅ£i pentru aceasta tabul de "discuÅ£ii") de la începutul fiecărei pagini). Vă rugăm ca în ceea ce priveşte editarea articolelor să vă rezumaÅ£i la fapte fără să vă adăugaÅ£i părerile personale. SunteÅ£i încurajaÅ£i să vă faceÅ£i cunoscută munca şi să vă folosiÅ£i de link-uri şi de citate din text. Am prefera să vă faceÅ£i un cont şi să folosiÅ£i tagul ~~~~ pentru semnătura dumneavoastră. Nu uitaÅ£i că paginile care includ template-ul {{OLPC}}—cum ar fi pagina de faţă—sunt menÅ£inute de echipa OLPC şi sunt în general reprezentative pentru starea prezentă a proiectului. Alte pagini—create şi menÅ£inute de public—ar trebui citite cu această menÅ£iune în minte.