Un laptop pentru fiecare copil

From OLPC
Jump to: navigation, search
  This page is monitored by the OLPC team.
  Traducerea One Laptop per Child original  
  english | españolitaliano日本語한국어portuguêsromânăрусский中文繁體中文   +/- diferenţe  
This is an on-going translation

În ianuarie 2005 laboratorul media de la MIT a lansat intiativa de cercetare in vederea dezvoltarii unui laptop de 100$ - spre descoperirea unei tehnologii care să revoluţioneze modul în care se realizează educaţia pentru copiii din întreaga lume. Pentru atingerea acestui scop, a fost creat ONG-ul, independent de MIT, care se numeste One Laptop per Child (OLPC).

Site-ul oficial al proiectului poate fi accesat la adresa laptop.org/ro. O descrire oficială şi cuprinzătoare a acestui proiect şi a modului în care evolueaza el în România se găseşte si pe Wikipedia la această adresă.

Cuprinsul acestui wiki here.

Rezumat

Conceptul "One Laptop per Child" (OLPC)- Un Laptop pentru fiecare copil - este un proiect educaţional, nu un proiect despre dezvoltarea laptopurilor în sine. Poate fi implementat în mai multe moduri şi sub nici o circumstanţă n-ar trebui sa fie limitat de întocmirea ONG-ului OLPC, aşa numitul "$100 Laptop". Motivul pentru OLPC este simplu: mulţi copii— în special cei din zonele rurale ale ţărilor în curs de dezvoltare— au acces limitat la şcolarizare—exitănd situaţii în care trebuie găsite resurse începând de la "copacul" din care să fie construiţă şcoala până la oameni pregătiţi suficient pentru a preda—aceasta fiind probabil calea cea mai lentă. OLPC este o metoda ce urmăreşte în paralel cu alte programe (de ex: construirea de şcoli şi pregătirea unor cadre didactice în zonele rurale) dezvoltarea educaţională a copiilor prin angajarea directă a acestora într-un mod propriu, inedit de a învăţa. Deşi ar putea să sune puţin idealistă ideea de a asigura copiilor săraci laptopuri conectare la internet—în situaţia în care nici cei ceva mai bogaţi nu deţin astfel de echipament—situaţia nu se prezintă chiar aşa: laptopurile pot deveni disponibile, iar copiii se pot dovedi mult mai capabili decât am putea să ne închipuim.

Scop

Educaţia este scopul nostru principal. Obiectivul nu este aprofundarea în domeniul computerelor ci obţinerea unui produs prin intermediul căruia copiii să poată învăţa. Copiii—în special cei foarte mici— nu au nevoie să înveţe despre IT şi în mod sigur nu au nevoie să devină utilizatori rapizi ai programelor gen: WORD, EXCEL şi POWERPOINT—nu lucrează în birouri. Totuşi, dezvoltarea acestor abilităţi va fi uşor de obţinut având în vedere că acesta a crescut cu un laptop.

Învăţând fapte matematice în timp ce învaţă să urască matematică este mai mult decât ideal, învăţând alături de ceilalţi în timp ce-şi dezvoltă cunoaşterea—abordând aceste aspecte în special pentru copiii fără posibilităţi materiale, care vor depăşi limite pe care nici nu şi le închipuiau fac ca acest proiect să pară unul natural.

Copiii au nevoie să înveţe învăţatul—lucru ce porneşte din pasiune, pasiune care se formează odată ce copilul are acces şi capătă abilitatea de a realiza lucruri de a comunica şi de a se exprima. Scrierea unui program pe calculator, în timp ce este iniţiat în mod natural în această lume, este pasul cel mai inalt pe care un copil poate să-l facă în timp ce învaţă cum să gandească. Deja nu mai este nevoie să argumentăm că accesul la Internet şi modurile de exprimare oferite de PC (text, mozica, video, grafică) reprezintă actualmente cel mai jovial mod de învăţare. Fiecare copil din mediul lumii dezvoltate are acces la un calculator propiu acasă dotat cu toate utilităţile: muzică, DVD + capaciţăţi grafice pentru a face orice de la dezvoltarea în orice limbaj la jocuri foarte elaborate.

Ideea de pune la dispoziţie aceste condiţii pentru ceilalţi—un miliard de—copii, care nu au acces la asemenea sisteme, părea oarecum ridicol de idealistă, până în prezent. Această schimbare a intervenit din simplul motiv că iniţiativa OLPC a schimbat radical conceptul de preţ al unui laptop, rupând această vrajă ce făcea din laptop un produs de lux. Această iniţiativă este în prezent urmată şi de alte companii precum Intel.

Intransigenţa problemelor educaţiei formale vis-a-vis de soluţiile convenţionale, combinat cu gradul ridicat de sărăcie şi nevoia pentru metode ce vor dezvolta sistemul de învăţare pe termen lung în vederea includerii acestuia în economia bazată pe cunoaştere la nivel global, sunt aspecte ce garantează noi modalităţi de abordare ale problemei puse în discuţie. Aceeaşi tehnologie digitală care a demonstrat că este capabilă să dezvolte cunoaşterea într-un ritm neparalel, îmbinat cu noi metodologii de învăţare, poate dezlanţui potenţialul latent al copiilor din întreaga lume.

Copiii săraci duc lipsă de oportunităţi, nu de capaciţaţi de învăţare. Furnizarea de laptopuri gratuite pentru copiii fără posibilităţi, este calea naturală de a crea oportunităţi de învăţare similare cu cele create în familiile cu posibilităţi materiale sporite.

Dezvoltarea la scară versus stadiul de pilot

Faceţi analogie cu imunizarea împotriva unei boli. Vacccinarea catorva persoane nu are nici un sens. Rezolvarea problemei la scară largă este obligatorie. Asemenea se pretrec lucrurile şi dezvoltarea proiectului OLPC: fiecare copil trebuie să deţină sentimentul de proprietate asupra unui laptop, pe care să-l preţuiască şi de care să aibă grijă—ca de o bicicletă. Copilul va căpăta astfel încredere în propriile forţe şi spirit antreprenorial.

Construierea unor laboratoare de informatica, dotate cu Desktopuri, în şcoli a fost abordarea timpurie a problemei, cel mai probabil aceasta fiind singura abordare, disponibilă pentru resursele de la vremea respectivă. Astăzi există posibilităţi multiple de abordare - prin intermediul laptop-ului tehnologia devine disponibilă pentru fiecare copil.

Of the many values of scale, the foremost is the child as teacher. Peer-to-peer learning is one of the best ways to leverage children. The reach of such collaboration can go far beyond national borders and, in the longer term, lead to the bigger goals of world peace and understanding. To this end, OLPC is launching on three continents and in at least six countries.

Aceasta tehnologie permite copilului sa ajunga la statul de profesor. Conexiunea peer-to-peer, ce permite conexiunea dintre oricare 2 sisteme, este cea mai buna modalitate de dezvoltare a copiilor. Raza de acţiune a unei astfel de colaborari poate să depăşească graniţe naţionale şi pe termen lung, să conducă la scopuri înalte precum pace şi înţelegere în lume. Până la acel moment OLPC se lansează pe 3 continente, în cel puţin 6 ţări.

Mai departe de şcoală

Any parent whose child has a laptop at home has almost undoubtedly asked that child for help. What then follows is a change in one’s relationship with the child, with more elements of friendship and (on the child’s part) self-esteem. This by no means destroys the parent-child relationship. On the contrary, it enhances it. A bond to learning is formed between the child and parent at home.

Orice părinte al cărui copil are un laptop a cerut fără indoială ajutorul copilului. Urmările acestor fapte sunt îmbunătăţirea prieteniei dintre părinţi şi copii şi creşterea încrederii în forţele proprii pentru copii. Acest aspect nu are cum să distrugă relaţia părinte-copil, dimpotrivă o intensifică - copilul fiind pus în postura de a oferi la rândul său informaţii. Relaţia copil-profesor va avea de asemenea de beneficiat. Profesorii cu suficientă încredere în sine pot învăţa de la elevi fără riscul de a prejudia procesul de învăţarea, ci dimporivă acesta poate fi îmbunătăţit.

Copii nu trebuie doar să utilizeze laptopul la şcoală, ci de asemenea să-l ia acasă. Astfel toată familia va avea de câştigat. Proiectele pilot care se defăşoară în prezent au arătat, fără nici o excepţie, că părinţii au devenit mai implicaţi în educarea propriilor copii, învăţând ei înşişi să utilizeze laptopul. Rolul copilul în societate va fi schimbat ei dobândind unul mai productiv. Copilul nu va mai fi obiectul supus schimbării ci dimpotrivă va fi agentul schimbării.

Caracteristici

Copiii au nevoie de mai multe decât laptopuri de ultimă oră. Remarcabil, dar au nevoie de 3 lucruri datorate condiţiilor lor: consum scăzut de putere, accesibilitate la lumina solară şi conectivitate automată.

Consumul scăzut de putere este foarte important. Mulţi copii nu au electricitate acasă, drept pentru care un laptop trebuie sa funcţioneze atât cu energie electrică cât şi cu baterii. Un minut de incărcare cu energie trebuie să asigure cel puţin 10 minue de funcţionare. în cazul bateriilor, o funcţionare de 10 ore este necesară. Laptopurile nu pot fi încărcate în băncile din sălile de clasă. Nici cea mai bogată şcoală nu poate asigura priză la fiecare bancă.

Display care să poată fi citit şi la lumina zilei este o carcteristică importantă pentru utilizarea în aer liber şi pentru conservarea energiei. Această calitate ar trebui introdusă ca o opţiune a luminii nopţii fără să o înlocuiască. Amândouă sunt necesare, pentru utilizarea în timpul nopţii laptopul însuşi trebuie să fie sursa de luminare a zonei dimprejur.

Conectivitatea nu-şi poate propune conexiuni precum DSL, WiFi hotspots sau altele asemanatoare. În schimb laptopurile trebuie să-şi formeze singure o reţea automat, fără intervenţia copilului sau a profesorului. Aproximativ 500 de copii ar trebui să poată împărţi un singur punct de acces la internet. Un scop viitor al eforturilor OLPC este de a-i determina pe giganţii din lumea soft-ului si hardware-ului să devină conştienţi de puterea copiilor de a dezvolta lumea determindu-i astfel să-şi refacă strategiile.

Galerie de Poze

Există o gamă extinsă de poze aici.

Resurse Hardware

Prototipul Maşinii Verzi, stilizat de către Design Continuum, a fost prezentat la WSIS, Tunisia de către secretarul general al ONU Kofi Annan şi Nicholas Negroponte.

Fuseproject a dezvoltat cel mai recent prototip.

Exista mai multe grupuri care au drept obiect de cercetare un mod diferit de utilizare al puterii umane, o pedală de picior. Scopul nostru este obţinerea unei proporţii minime de 1:10 de efort fizic raportat la timpul de funcţionare. De exemplu un minut de "pedalare" sa ofere 10 minute de funcţionare. Sisteme care să ofere energie produsă de om sunt utilizabile doar fiind făcute separat de laptop în suporturi separate. Vom posta detalii despre urmatoarele generaţii de astfel de sisteme pe măsură ce ele vor fi disponibile. Între timp te poţi uita la încărcator portabil pentru un exemplu despre cum oamenii deja realizează generatoare ce pot fi folosite cu ajutorul energiei umane.

Specificaţiile hardware pentru prima generaţie a acestei maşini este aproximativ realizată. Sunt multe aspecte care dau de înţeles ca forma actuala a OLPC-ului este începutul unei noi generaţii de laptopuri.

Resurse software

Suntem angajaţi principiului ca pe platforma acestui laptop ar trebui să fie untilizat softul deschis. Vă rugăm să citiţi manifestul nostru: soft deschis pe OLPC

Dezvoltarea softului pentru acest laptop are ţinte precise, deşi există anumite [probleme de dezvoltare] despre care ar trebui sa fii conştient. Partenerul nostru în dezvoltarea softului este Red Hat. O listă de task-uri software pentru OLPC a fst începută. Vă rugăm ajutaţi-ne să rafinăm această listă.

Discuţie despre un cititor de eBooks este o pagină ce serveşte drept forum pe tema dezvoltarii pe OLPC a unui sistem, care să permită citirea de eBook-uri. Dezvoltarea acestei aplicaţii ar permite ca OLPC-ul sa devină practic o enciclopedie portabila. Wiki este un cititor eBook este un loc în care se discută dacă wiki ar fi un mediu potrivit pentru citirea de eBooks, şi de ce ar fi util să rezolvăm căteva dintre provocările pe care "laptopul de 100$" le adreseaza.

Conţinut Educaţional

OLPC se bazează pe teorii constructivite de învăţare dezvoltate pentru prima oara de [Seymour Papert şi mai târziu de Alan Kay, precum şi pe cartea "Being Digital" a lui Nicholas Negroponte. Un oarece background asupra modului de abordare poate fi extras din eseul lui David Cavallo "Models for growth—towards fundamental change in learning environments".

Planuri în curs de lansare

Laptopurile vor fi vândute guvernelor şi predate mai departe şcolilor pe baza sistemului "un laptop pentru fiecare copil". În prezent se desfăşoară discuţii detaliate în ceea ce priveşte lansarea acestui proiect în ţări precum Brazilia, Argentina, Libya, Nigeria şî Thailanda. Un număr redus de maşini vor fi folosite pentru a porni comunităţi dezvoltatoare în alte ţări la începutul lai 2007. O versiune comercială a acestei maşîni va fi explorată în paralel.

Accesaţi Ţări] pentru o listă de ţări în care exista comunităţi OLPC.

Pictures from the Country Task Force Meeting are now available.

Getting involved

There is a page in this wiki dedicated to Getting involved in OLPC, an OLPC Idea Pool page, an IRC channel (irc.freenode.net, #OLPC), mailing lists for generic OLPC discussions not specific to any Linux distribution, and a Jobs at OLPC page.

There is a Fedora Project for OLPC, where you can get the Fedora software for the OLPC hardware and join Fedora OLPC related mailing lists.

We have had significant quantities of prototype electronics built for people who need early access to the hardware for device driver, power management, wireless, distribution and UI work. The beginnings of notes on using the OLPC developer boards contain information that may be useful to those working on this early hardware. Please get involved in the Developers Program if you have the time, energy and ability to help.

Also, we are doing a OLPC Google Summer of Code.

Translation

There's a new set of PO files for the laptop.org website. You can find more information (and the base english files) at Localization/www.laptop.org. You can help us by either translating them into your native language or reviewing and correcting them.

Help us review the new OLPC website. We have versions in English US, and Spanish.

Help the ongoing translation work of Korean, Portuguese, and Simplified Chinese.

We can't translate everything, but we sure want to hear what you would like to see translated into your language. If you got a translation to suggest please let us know!

We would like to thank all the translators and reviewers for their efforts that made the first versions of the now 'old' PO files in Arabic, Bengali, Catalan, Danish, German, Greek, English (US), Farsi (Persian), Finnish, French, Hausa, Hebrew, Hindi, Indonesian, Igbo, Italian, Japanese, Lao, Nepali, Norwegian, Dutch, Polish, Portuguese, Russian, Spanish, Swedish, Telugu, Turkish, Thai, Ukrainian, Vietnamese, Yoruba, Traditional Chinese, and Simplified Chinese.

FAQ

The official FAQ is on the project website; a more extensive collection of questions (and answers) is here: OLPC FAQ. Please feel free to pose additional questions here: Ask OLPC a Question. There is also a collection of OLPC myths.

A separate page has been created for the History of OLPC to collect information about the genesis of the project.