PO-laptop.org-bio-ro

From OLPC
Jump to: navigation, search
  This page is monitored by the OLPC team.
  Traducerea PO-laptop.org-bio-en-US original  
  bg | el | en | eo | es | it | ja | ko | ne | pt | ro | ru | zh (s) diferenţe  

This is one of the template files for the laptop.org website.
Translators, please note that the EN version is a template file. You should edit the PO file specific to your target language rather than doing in-line edits on the EN page, e.g., PO-laptop.org-auxiliary-es for Spanish. If you would like to add a new language, please copy the EN page, using the appropriate suffix for your language. Also, please "watch" this page for changes.

Fişierele PO sunt organizate pe secţiuni:

Termeni de bază folosiţi în multe pagini, şi pagini care reprezintă primul nivel în ierarhia saitului: PO-laptop.org-top-level-ro PO-laptop.org-top-level-en-US
Secţiuni individuale: PO-laptop.org-vision-ro PO-laptop.org-vision-en-US
PO-laptop.org-laptop-ro PO-laptop.org-laptop-en-US
PO-laptop.org-foundation-ro PO-laptop.org-foundation-en-US
PO-laptop.org-children-ro PO-laptop.org-children-en-US
Pagini auxiliare: PO-laptop.org-auxiliary-ro PO-laptop.org-auxiliary-en-US
PO-laptop.org-bio-ro PO-laptop.org-bio-en-US
PO-laptop.org-gettingstarted-ro PO-laptop.org-gettingstarted-en-US
#, fuzzy
msgid ""
msgstr ""
"Project-Id-Version: OLPC website files Version 2.0\n"
"POT-Creation-Date: 2007-03-11 12:00-0500\n"
"PO-Revision-Date: 2007-03-22 13:21-0500\n"
"Last-Translator: Diana Cionoiu <diana@null.ro>\n"
"Language-Team: Romanii <diana@null.ro>\n"
"MIME-Version: 1.0\n"
"Content-Type: text/plain; charset=utf-8\n"
"Content-Transfer-Encoding: 8bit\n"


#
# These pages are for the bios
#
msgid "biop1"
msgstr "înapoi la lista de persoane"

msgid "bio2"
msgstr "Antonio Battro este doctor în medicină şi este specialist în dezvoltarea proceselor cognitive de bază şi perceptuale la copii şi adolescenţi. El a introdus calculatoarele şi dispozitivele de comunicare în şcoli în câteva ţări din America de Sud, şi de asemenea a promovat folosirea calculatoarelor ca proteze digitale pentru persoanele cu dizabilităţi. Este considerat pionierul noului domeniu de neuroeducaţie, interacţiunea dintre minte, creier şi educaţie. Battro este argentinian si este membru al Pontifical Academy of Sciences."

msgid "bio9"
msgstr "Chuck Kane aduce o bogată experienţă proiectului OLPC, experienţă incluzând director financiar la RSA Security (recent cumpărată de EMC) şi director financiar la Aspen Technology. Înainte de a lucra pentru Aspen Technology, Kane a fost preşedinte şi director executiv la Corechange Inc., o companie axată pe soft pentru companii cumpărată de Open Text Inc. Kane de asemenea a fost în consilile de administraţie la Informix Software şi Ardent Software; şi în poziţii de conducere în sectorul financiar pentru Stratus Computer Inc., Prime Computer Inc., Deloitte şi Touche."

msgid "bio5"
msgstr "David Cavallor este co-director a grupului Media Lab's Future of Learning, care lucrează în domeniul proiectării şi implementări de noi medii de învăţare şi pe proiectarea de noi tehnologi care vor schimba felul în care privim învăţătura şi şcoala. Înainte de a se alatura Media Lab, a condus proiectarea şi implementarea informatizări la Harvard University Health Services, a fost un programator la Digital Equipment Corporation's Artificial Intelligence Technology Center, fondat şi condus de grupul tehnologie avansată pentru America Latină şi Caraibe. Cavallo a sfătuit numeroşi şefi de state şi miniştri ai educaţiei în adoptarea tehnologiilor avansate pentru învăţare şi reforma instituţiilor educaţionale. Şi-a luat licenţa în calculatoare la Rutgers University, masteratul şi doctoratul în arte media şi ştiinţe de la MIT."

msgid "bio11"
msgstr "Ivan Krstic este programator şi cercetător temporar detaşat de la universitatea Harvard . Înainte de a se alătura proiectului OLPC, a lucrat ca director de cercetare la laboratorul de informatică medicală al spitalului pentru copii din Zagreb, dezvoltând infrastructura software pentru asistenţă medicală digitală pe scară largă. Este puternic implicat în mişcarea open-source şi software liber, fiind administratorul Ubuntu Server Team şi coautor al best-seller Official Ubuntu Book, şi specializat în arhitectura şi securitatea sistemelor distribuite mari. Este consultant pentru unele din cele mai mari situri de Internet."

msgid "bio6"
msgstr "Jim Getty este interesat în systemele open-source pentru educaţie rulând pe calculatoare ieftine. A lucrat la laboratorul de cercetare HP din cadrul universităţii Cambridge pentru systemul X Windows cu Keith Packard, folosind fie systeme desktop sau dedicate ca de pildă HP iPAQ. A ajutat la fondarea proiectului handhelds.org şi a contribuit la proiectul freedesktop.org. Getty a facut parte din consiliul director al fundaţiei X.org şi până în 2004 din cel al fundaţiei Gnome. A lucrat pentru W3C din 1995 până în 1999; a contribuit la standardul HTTP/1.1. Este unul din autori AF, un server de reţea pentru audio."

msgid "bio7"
msgstr "Khaled Hassounah a lucrat iniţial în domeniul privat. Este membru fondator a IMlogic, o companie care a creat un instant messegner, cumparată ulterior de Symantec in 2006. Hassounah a crescut in Iordania şi i-a luat licenţa în inginerie electrică la Universitatea din Iordania. Este interesat de soluţiile tehnologice pentru educaţie în ţăriile mai puţin dezvoltate; a ajutat la stabilirea relaţiilor necesare cu guvernele şi ONG-urile, şi a ajutat la răspândirea informaţiilor despre proiecte şi scopul acestora. Hassounah contribuie de asemenea la creearea şi popularizarea conţinutului, comunicaţiei prin instant messenger şi alte proiecte legate de infrastructura."

msgid "bio8"
msgstr "Mary Lou Jepsen a fost un pionier în dezvoltarea displayurilor de la  televizoare plate, la holografie, afişoare cu laser şi iluminare cu lumină naturală. A fost directorul diviziei de dezvoltare la Intel's Display Division. De asemenea a fondat MicroDisplay Corporation unde a activat ca director tehnic. Cele mai noi realizări au fost referitoare la sistemele single-panel LCos şi cercetările sale in domeniu i-au adus recunoaşterea mondială. Jepsen a contribuit de asemenea la cateva descoperiri în domeniul optică difractivă şi afişoare holografice, inclusiv construirea primului sistem video holografic şi cea mai mare hologramă din lume, întinsă pe înălţimea unui bloc (în Koln). Jepsen deţine o diplomă în optică, o licenţă în inginerie electrică, şi o licenţă în arte, de la Brown University. De asemenea deţine un masterat de la MIT, unde a studiat in cadrul grupului  Media Lab's Spatial Imaging."

msgid "bio4"
msgstr "Michail Bletsas a fost directorul departamentului de calcul în cadrul MIT Media Laboratory. El a proiectat majoritatea infrastructuri de reţea la Media Lab. Domeniile de cercetare includ experimentarea cu reţele wireless care sunt implementate folosind echipamente ieftine, de uz curent, în zonele cu access limitat la Internet. A lucrat de asemenea ca inginer de system la Aware Inc., unde a proiectat şi implementat biblioteci pentru supercalculatoare Intel şi a fost implicat în creearea unuia din primele testarile tehnologiei ADSL. Şi-a luat licenţa la universitatea Aristotle din Thessalonik, Grecia şi masteratul în ingineria calculatoarelor la universitatea Boston."

msgid "bio1"
msgstr "Nicholas Negroponte este fondatorul şi preşedintele asociaţiei One Laptop per Child. El este detaşat temporar de la MIT, unde este confondatorul şi directorul MIT Media Laboratory împreună cu Jerome B. Wiesner, profesor de tehnologie media. Ca absolvent la MIT, Negroponte a fost un pionier în domeniul proiectării asistate de calculator şi a fost membru al facultăţii MIT din 1966. Gândit în 1980, Media Laboratory şi-a deschis porţile în 1985. Este de asemenea autor al best-sellerului, <i>Being Digital</i>, care a fost tradus în mai mult de 40 de limbi. În domeniul privat a activat în cadrul consiliului director al Motorola Inc. şi ca partener într-o firma de investiţii în domeniile informatică şi divertisment. A subvenţionat mai mult de 40 de companii de început, inclusiv revista <i>Wired</i>."

msgid "bio3"
msgstr "Walter Bender este fostul director executiv al Media Lab. Dupa ce a primit o licenţă în arte de la Harvard, el s-a alăturat Architecture Machine Group la MIT şi a primit masteratul în ştiinţe de la MIT. Bender este membru fondator al Media Lab. Studiază tehnologiile informaţiei, în particular acelea care afecteza direct oamenii; majoritatea se adresează ideii de a construi în jurul tehnologiilor care imbunătăţesc tehnologiile precedente cu ajutorul calculatoarelor. A participat în cercetarea de pionierat în domeniul publicaţiilor electronice, personalizate şi multimedia interactivă."

msgid "bio10"
msgstr "Samuel Klein a petrecut mulţi ani dezvoltând comunităţi colaborative. Este un susţinător al accesului la informaţie şi un veteran al Wikipedia, fiind fondatorul primului newsletter şi al reţelei de traduceri. A organizat în ultimul an conferinţa internaţională Wikimedia din Cambridge.
A lucrat în cadrul unor proiecte de traducere automată şi pentru stabilirea unor centre gratuite de educaţie. Klein este interesat în dezvoltarea de software locală şi sustenibilă, structurile şi principiile care o ajută sa înflorească. El a stabilit legaturi cu profesori, dezvoltatori de jocuri şi editori ajutându-i să înţeleagă nevoia şi utilitatea de a folosi materiale deschise şi libere şi de a lucra cu comunitatea globala pentru a încuraja educaţia deschisă."

msgid "bio13"
msgstr "Robert Fadel este un profesionist în domeniul organizării şi finanţelor cu mai mult de 10 ani de experienţă în diferite laboratoare la MIT. Înainte de a se alatura OLPC a fost director financiar la Media Lab, conducând operaţiunile financiare, contractele şi cele privitoare la proprietatea intelectuală, încercând în acelaşi timp să îmbunătăţească calitatea serviciilor şi acurateţea rapoartelor. În acest timp a facut parte din diferite comitete şi grupuri de lucru create pentru a îmbunătăţi practicile comerciale şi performanta organizaţiei. Robert a fost de asemenea "Fellow" şi "Business Process Coach" în programul IT's Leader-to-Leader Fellowship. De asemenea are un masterat in domeniul afacerilor de la Boston COllege şi un masterat în energie şi politici de mediu de la Boston University."