PO-laptop.org-bio-bg

From OLPC
Jump to: navigation, search
  This page is monitored by the OLPC team.
  Превод на PO-laptop.org-bio-en-US оригинал  
  bg | el | en | eo | es | it | ja | ko | ne | pt | ro | ru | zh (s) промените  

This is one of the template files for the laptop.org website.
Translators, please note that the EN version is a template file. You should edit the PO file specific to your target language rather than doing in-line edits on the EN page, e.g., PO-laptop.org-auxiliary-es for Spanish. If you would like to add a new language, please copy the EN page, using the appropriate suffix for your language. Also, please "watch" this page for changes.

The PO files are organized by sections:

Basic terms common to many pages, and pages that represent the top level of the website hierarchy: PO-laptop.org-top-level-bg PO-laptop.org-top-level-en-US
Individual sections: PO-laptop.org-vision-bg PO-laptop.org-vision-en-US
PO-laptop.org-laptop-bg PO-laptop.org-laptop-en-US
PO-laptop.org-foundation-bg PO-laptop.org-foundation-en-US
PO-laptop.org-children-bg PO-laptop.org-children-en-US
Auxilliary pages: PO-laptop.org-auxiliary-bg PO-laptop.org-auxiliary-en-US
PO-laptop.org-bio-bg PO-laptop.org-bio-en-US
PO-laptop.org-gettingstarted-bg PO-laptop.org-gettingstarted-en-US
#, fuzzy
msgid ""
msgstr ""
"Project-Id-Version: OLPC website files Version 2.0\n"
"POT-Creation-Date: 2007-03-11 12:00-0500\n"
"PO-Revision-Date: 2007-03-22 13:21-0500\n"
"Last-Translator: Dan Cho <none@provided>\n"
"Language-Team: LANGUAGE <LL@li.org>\n"
"MIME-Version: 1.0\n"
"Content-Type: text/plain; charset=utf-8\n"
"Content-Transfer-Encoding: 8bit\n"


#
# These pages are for the bios
#
msgid "biop1"
msgstr "връщане към списъка с хора"

msgid "bio2"
msgstr "д-р Антонио Батро специализира в развитието на основните процеси за сетивно възприятие при децата и подрастващите. Той се занимава с прилагането на комуникационни технологии и компютри в училища в няколко страни от Южна Америка. Също така, д-р Батро е работил по използването на компютри като протези за инвалиди. Той е считан за световен лидер в областта на неврообразованието или взаимовръзките между разума, мозъка и образованието. Д-р Батро има аржентинско гражданство и е член на Папската академия на науките."

msgid "bio9"
msgstr "Чък Кейн допринася към ОЛПС със своя огромен опит, включително като главен финансов директор на РСА сикюрити (наскоро закупени от ЕМЦ) и Аспен технолъджи. Преди Аспен, г-н Кейн е работил в Корчайндж инс, Информикс софтуер и Ардент софтуер, Стратъс компютър инс, Прайм компютър инс и Делийт и Туш."

msgid "bio5"
msgstr "Дейвид Кавальо ко-председателства групата за Бъдеще на обучението към Медия лаб. Там той работи по дизайна и приложението на нови образователни подходи и техлогии, чиято цел е да променят разбирането ни за 'учене' и 'училище'. Преди това той се занимава с медицинска информатика в Харвард и създаване на софтуер за нуждите на програми в Латинска Америка и Карибския регион. Кавальо е съветвал множество държавни глави относно приложението на нови технологии в образователните институции. Притежава степени по компютърни науки от университета Рутгърс и по медийни науки от МИТ."

msgid "bio11"
msgstr "Иван Кръстич е софтуерен дизайнер и изследовател в Харвард. Преди работата си в ПЛЗД(OLPC), той е директор на изследователската работа в лабораторията за медицинска информатика в Детска болница в Загреб, където разработва софтуер за широкодостъпни дигитални медицински услуги. Г-н Кръстич често се занивама с отворен и свободен софтуер, като е написал книга за Юбунту. Той се специализира в дизайна и сигурността на големи разпределени системи."

msgid "bio6"
msgstr "Джим Гетис се занимава с образователни прорами с отворен код, които се използват чрез евтини компютри. Работил е в Изследователстака лаборатория на Хюлет Пакърд в Кеймбридж, където сътрудничи на Кийт Пакард в разработването на системата Х Уиндоу. Помагал е и на сайтовете handhelds.org и freedesktop.org. Г-н Гетис е участвал в борда на директорите на Фондация Х.орг, както и на Гном (Gnome). От 1995 до 1999г. работи в W3C по спецификациите на HTTP/1.1 (сега наричани IETF)."

msgid "bio7"
msgstr "Д-р Хабиб Хан има три десетилетия богат опит в развитието на международни образователни програми. Той е служил на стратегически позиции в министерството на образованието на Пакистан. Хабиб пътува по света в ролята си на консултант, гостуващ лектор и изследовател в сферата на обучението, информационните и комуникационни технологии (ИКТ) и образователните политики. Хабиб е учил в Харвард, където се концентрира в използването на ИКТ за човешкото развитие. Той е член на Международния институт за образователно планиране на ЮНЕСКО в Париж."

msgid "bio8"
msgstr "Мери Лю Джепсен е пионер в разработването на екрани - от телевизори с плоски екрани до холография и лазерни дисплеи. Тя е била директор в екранния отдел на Интел. Преди това тя е била сред създателите на корпорацията МикроДисплей и е служила като главен технически директор. В последно време тя се интересува от еднопанелни [LCoS] системи, като водещата и роля в тази област и е донесла световно признание като иноватор в индустрията. Джепсен също така помага за няколко открития в [дифрактивната] оптика и технологиите за холографско изобразяване. Постиженията й включват построяването на първата в света холографска видео система, както и най-голямата холограма, с размерите на цял квартал в Кьолн. Джепсен има докторска степен по оптика и бакалавърски степени по електрическо инженерство и изобразително изкуство от университета Браун. Тя има и магистърска степен от МИТ, където учи в групата по Пространствени изображения на Медия лаб."

msgid "bio4"
msgstr "Михаил Блецас е бивш компютърен директор в Медия лаборътри към МИТ. Той е разработил и приложил повечето Интернет мрежи и системи в Медия лаб. Изследванията му включват експерименти с безжични мрежи, създадени с евтини и лесно достъпни компоненти, така че да може да се доставя широколентов достъп до Интернет за рагиони с ниска наситеност на комуникационни технологии. Преди Медия лаб, г-н Блецас е работил в Ауеър, където пише мощен софтуер за организация на разпределените мрежи от паралелни суперкомпютри на Интел. Той има диплома по електрическо инженерство от университета Аристотел в Тесалоники, Гърция, и магъстърска степен по компютърно инженерство от Бостънския университет."

msgid "bio1"
msgstr "Никълъс Негропонте е основател и председател на Лаптоп за всяко дете, неправителствена организация с идеална цел. Той е работил като директор на МИТ Медиа лаборътри и преподавател по Медийни технологии. Г-н Негропонте е пионер в областта на компютърния дизайн (CAD) и бил преподавател в МИТ от 1966г. насам. Той е и автор на <i>Да бъдеш дигителен</i>, книга преведена на над 40 езика. В частния сектор Никълъс Негропонте е член на борда на директорите на Моторола инс, както и партньор във фирма, която се занимава с инвестиране в електронни технологии за информация и забавление. Той лично е финансирал над 40 новосъздадени компании, включително списанието <i>Уайърд</i>."

msgid "bio3"
msgstr "Уолтър Бендър е бивш изпълнителен директор на Медиа лаб. След като получава бакалавърската си степен от Харвард, той влиза в Групата за архитектурни технологии в МИТ, за да придобие и магистърската си степен. Той изучава нови информационни технологии, особено тези, с които хората се сблъскват често. До голяма степен неговите изследвания са съсредоточени върху идеята да се приложат нормалните човешки подходи към традиционните технологии в условията на новата технологична вълна, в която компютрите са неизменен елемент. Г-н Бендър е участвал в много от основополагащата работа в електронното публикуване и персонализираните мултимедийни продукти."

msgid "bio10"
msgstr "Самюел Клайн е прекарал години в развитието на общества, базирани на съвместна работа по проекти. Той силно вярва в свободния достъп до информация и учебни средства за всички. Той е ветеран в Уикипедия, като е написал първия бюлетин, описващ успехите на проекта, основал е мрежата от преводачи и еорганизирал международната Уики-конференция, проведена миналата година в Кеймбридж. Преди това е работил в разротката на софтуер и поддръжката на екипи за създаването на машинни преводи на човешка реч и основаването на безплатни образователни центрове. Клайн се интересува от стабилното развитие на знание на регионално ниво, заедно със нужните за това структури и принципи. Той създава връзки с учители, разработчици и разпространители на игри, като им помага да разберат нуждата от отвореното и безплатно съдържание."

msgid "bio13"
msgstr "Робърт Фадел е талантлив финансист и администратор с над 10 години опит в различни научни лаборатории в Масачузетския технологичен университет (МИТ). Преди да се включи в ОЛПС, той е работил като финансов директор в Медиа лаб, като е ръководил дейността във финансите, договорите и интелектуалната собственост и се е фокусирал върху качеството на услугите и документацията. През този период той е служил в различни съветнически и целеви групи в института, чиято цел е била да подобряват бизнес-практиките и резултатите на организацията. Робърт е бил инструктор по лидерски умения в МИТ. Той е магистър по бизнес администрация от Бостън колидж по Енергийни и природни политики от Бостън юнивърсити."